FRUCTAID® kapszula 60x

A fruktóz-felszívódási zavarral összefüggő emésztési problémák enyhítésére/csökkentésére szolgáló, glükóz-izomeráz enzimet tartalmazó orvostechnikai eszköz 60 kapszulás kiszerelésben.

12.900 Ft

FRUCTAID® kapszula

A fruktóz-felszívódási zavarral összefüggő emésztési problémák enyhítésére/csökkentésére. Orvostechnikai eszköz

Kedves Vásárló!

Köszönjük, hogy a szabadalommal védett, glükóz-izomeráz enzimet tartalmazó Fructaid kapszulát választotta.

A használati utasítás a következőket tartalmazza:

 1. Általános információk a fruktóz-intoleranciáról
 2. Információk a Fructaid®-ről
 3. A legjelentősebb fruktózforrások
 4. Figyelmeztetések

 

 

 1. Általános információk a fruktóz-intoleranciáról
  • Mi a fruktóz?

A fruktóz a gyümölcsökben és számos zöldségben megtalálható természetes gyümölcscukor, egyszerű cukor (monoszacharid). A fruktóz alkotórésze a szacharóznak (normál háztartási cukor). Ez utóbbi egy kettős cukor, melyben a fruktóz glükózhoz (szőlőcukor) kötött formában  van jelen. Mivel a vékonybélben csak egyszerű  cukrok tudnak felszívódni, és így továbbhasznosulni, ezért az elfogyasztott szacharózt a testben termelődő enzim fruktózra és glükózra bontja. A cukrok között a fruktóz az egyik legédesebb, és ezért az élelmiszeripar édesítőszernek használja, ipari méretekben előállítva.  Sok olyan élelmiszerben is van fruktóz, amire nem is számítunk.

 • Mi a fruktóz-érzékenység?

Az orvostudomány megkülönbözteti a széles körben elterjedt fruktózérzékenységet, mely a vékonybél nem kielégítő fruktóz-felszívó kapacitását jelenti (un. bélben jelentkező fruktóz intolerancia) és a nagyon ritka, örökletes fruktóz-intoleranciát.  A fruktóz-intolerancia gyakran arra vezethető vissza, hogy a táplálékban elfogyasztott fuktóz a vékonybélben nem szívódik fel, és eljut a vastagbélbe. Ezért fruktóz-feszívódási zavarnak (fruktóz-malabszorpció) is nevezzük.  A vastagbélben a bélbaktériumok  gázt képeznek belőle, és ez többszörös vízvisszatartáshoz is vezethet. Ez az oka az érintetteknél az olyan emésztési jelenségeknek,  mint pl. a hasfájás,  kólika, gázképződés, teltségérzet, szorulás vagy hasmenés, ami a fruktóztartalmú ételek fogyasztása után jelentkezik, és amit fruktózérzékenységnek nevezünk.  A tünetek hasonlósága miatt nemritkán összekeverik az irritábilis kolon szondrómával.

A fruktózfelszívódási zavar miatti fruktózérzékenység elég gyakori, Németországban a népesség 10-15 %-a érintett.  Pontos oka egyelőre nem ismert, és bármely életkorban jelentkezhet.   Tudható azonban, hogy gyakran fordul elő tejcukor (laktóz) érzékenységgel. Sok érintett mind a laktózt, mind pedig a fruktózt nehezen tolerálja.

Az örökletes fruktóz-intolerancia nagyon ritka (előfordulása 1:20 000), és már  a csecsemőkorban jelentkezik. Az ilyen  betegekben a fruktóz felszívódik a vékonybélben, de a májban hiányzik egy enzim,  úgyhogy a fruktóz átalakulása nem történik meg. A Fructaid nem használható örökletes fruktóz-intolerancia esetén.

 • Hogyan állapítható meg a fruktóz-intolerancia?

Ha nem kielégítő az a megfigyelés, hogy pl a gyümölcsök vagy gyümölcslevek fogyasztása után jelentkeznek az emésztési problémák, akkor végezhető un. fruktóz terhelés vizsgálat, melynek során a kilélegzett levegő hidrogén-tartalmát mérik (H2-kilégzési teszt).  A tesztet gasztroenterológiai rendelőkben végzik. A beteg éhgyomorra fogyaszt fruktózoldatot (általában 25g-ot), majd rendszeres időközönként mintát vesznek a kilélegzett levegő ből.

Az örökletes fruktózintoleranciát ezzel szemben vérvétellel humángenetikai módszerekkel állapítják meg.

 1. Információk a Fructaid®-ről

2.1 Hogyan működik a Fructaid® ?

A Fructaid®.ben levő glükóz-izomeráz enzim a vékonybélben a fruktózt glükózzá alakítja.

2.2 Honnan származik a Fructaid®-ben levő glükóz-izomeráz?

A Fructaid®- ben levő glükóz-izomeráz nem állati eredetű. Kizárólag baktériumok segítségével állítják elő, tehát mikrobiális eredetű.

2.3 Hol szabadul fel a  glükóz-izomeráz?

A kapszula elfogyasztása után a nem állati eredetű kapszulahéj a gyomorban néhány percen belül feloldódik, és kiszabadulnak belőle a glükóz-izomeráz tartalmú pelletek.  Ezek a golyócskák a gyomorsavnak ellenálló bevonattal rendelkeznek, és a táplálékkal együtt a vékonybélbe sodródnak.  Itt felszabadul a glükóz-izomeráz és átalakítja a fruktózt glükózzá.

2.4 Mi történik a glükóz-izomeráz-zal a bélben?

Ez az enzim egy fehérje. Miután a gyomorból bejutott a vékonybélbe, ott csakúgy, mint minden más fehérje, amit a táplálékkal felvettünk (mint pl. a húsban vagy tojásban levő) megemésztődik. Az enzim maga nem szívódik fel a bélben, és nem hat a szervezetre. A glükóz-izomeráz csak a tápcsatornában levő tápanyagban működik. Ezért nincsenek rendszeres és tartós fogyasztás esetén sem mellékhatások.

2.5 Hogyan alkalmazzuk a Fructaid®-et?

Vegyünk be 1– 4 kapszulát némi folyadékkal a fruktóztartalmú ételek és italok fogyasztása előtt néhány perccel. Naponta max. 4x alkalmazható, és 100 cm magasság alatti gyerekek esetén max. napi 10 kapszula megengedett.  Nyelési nehézség vagy más probléma esetén a kapszula kinyitható, és a pelletek szétrágás nélkül kevés folyadékkal lenyelhetők.

A kapszula enyhe nyomásával a kapszulahéj két fele széthúzható.

Az, hogy mennyi Fructaid®-re van szükség, egyéni beállítás kérdése.  Ez különösen az egyéni fruktózérzékenységtől és az elfogyasztott étel/ital összetételétől függ.

2.6 Mik a Fructaid® összetevői?

Cellulóz, hipromellóz, glükóz-izomeráz, metakrilsav-etakrilát-kopolimer (1:1) diszperzió 30%, talkum, hidroxipropilmetilcellulóz, Trehalóz®, trietilcitrát, E171.

* A Trehalóz glükóz forrás

 1. A legjelentősebb fruktózforrások (abc sorrendben):
 • Fagylaltok
 • Frissítő italok, mint limonádé, sportitalok
 • Friss gyümölcsök
 • Gyümölcsjoghurtok
 • Gyümölcsbefőttek
 • Gyömölcslevek és nektárok
 • Gyümölcskonzervek
 • Gyümölcsös grízkészítmények
 • Kenyérre kent anyagok, mint méz, lekvár, dzsem,
 • Müzlik és cereáliák szárított gyümölcssel
 • Müzliszeletek
 • Gyümölcszselék
 • Péksütemények és édességek
 • Száraz gyümölcsök

A következőkből 100g-nyi étel fruktóztartalma viszonylag alacsony:

sárgabarack, limette, rebarbara

4.Figyelmeztetések:

– Fructaid® nem alkalmazható örökletes fruktóz-intoleranciában szenvedő betegeknél.

–  Cukorbetegek számoljanak a Fructaid® alkalmazásakor az ételek vagy italok glükóztartalmával, és a

Fructaid®-et csak orvosi segítséggel alkalmazzák.

– Fructaid®-et az összetevők bármelyikére való érzékenység esetén tilos alkalmazni.

– Terhesek és szoptató anyák csak orvossal való konzultáció utén használhatják.

A lejárati idő után nem alkalmazható (a dobozon és a bliszteren feltüntetve) Sérült csomagolású terméket ne használjunk! Gyermekektől elzárva tartandó! 15-25°C között tárolandó.

CE 0481

Gyártó: Vitacare GmbH & Co. KG, Konrad-Adenauer-Allee 8–10, 61118 Bad Vilbel, Deutschland

Forgalmazó: Gesellschaft für gesunde Ernährung mbH, Konrad-Adenauer-Allee 8–10, 61118 Bad Vilbel, Deutschland

Információ időpontja:: 2015 december

 

 

A webshopunkban megrendelt termékeket a GLS futárszolgálat útján szállítjuk házhoz. Futárszolgálattal történő szállítás esetén a szállítás díja 1.490,- Ft, a díjmentes szállítás értékhatára 15.000,- Ft.

Utánvétes szállítás esetén az utánvétért további 690,- Ft-ot számítunk fel értékhatártól függetlenül. Kártyás fizetés esetén természetesen ezt a díjat nem számoljuk fel.